divendres, 22 de març del 2013

Tot música

Els lectors s'hauran pogut adonar que no segueixo un ordre. Són diversos apunts, com reflexions, glosses que giren en un mateix eix: Paavo Järvi i, tant és per on comenci. Sempre acabem al mateix lloc: La Música i ell, és tot música.
La gràcia de com dirigeix o ens presenta Beethoven també és única.
Abans estàvem acostumats a sentir-ho tot igual -tots els directors, fossin experts o principiants, ho feien de la mateixa manera- i per tant, Beethoven no es mereixia que se'l tractés d'una forma tan poc original, direcció orquestral feta en sèrie.
Amb Järvi vaig descobrir la 8ena simfonia de Beethoven. Descobrir no vol dir, sentir-la per primera vegada. De fet, de Beethoven li'n conec molta obra, però mai com ell ens la presenta.
La 8ena de Beethoven no m'agradava i em feia mandra esoltar-la perquè em cansava. Però amb la seva versió vaig fer un gir de 180 graus.
No té color.
Com tothom ja sap, és una simfonia dedicada a un invent: el metrònom
Abans el compositor no donava indicacions de com volia que sonés la l'obra (Negra a 80), per exemple. Se sobreentenia que amb les indicacions en italà: Allegretto, Molto Allegro, Adagio, etc., ja sabien com interpretar-ho (però la llàstima és que no hi havien aparells per guardar el so per a la posteritat). Amb el metrònom, les negres i les blanques ja saben quina a velocitat han d'anar i, així, tota l'obra.
La 8ena Simfonia de Beethoven n'és un clar exemple, sobretot a partir del segon moviment.
La gràcia de VEURE el concert, et fa adonar les indicacions que d'esquena el director, no veuries. Amb el moviment dels llavis, Järvi indica als músics el ritme i la velocitat que han de prendre els músics, sobretot, el vent.
Aquesta simfonia sembla una peça de mostruari Beethovenià. S'accentua els dos plans de corda i vent per separat. El tercer moviment, molt al tall clàssic -forma minuet- és molt evident. Järvi el fa MOLT evident. Al Trio, qui fa el tema contrastat són els clarinets, mentre la corda acomapanya i, en les parts A-B, és tot el contrari. 
Ho voleu comprovar?
 
https://www.youtube.com/watch?v=9-f3iKeUJm4&list=FLcVDYpij3cjbdHdyua4mKog




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada