dimarts, 8 d’octubre del 2013

Mozart li rellisca



Una de dos, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Frankfurt no està capacitada a l’hora de fer Mozart o bé en Paavo Järvi no sap gestionar-la fent Mozart.
A l’agost i, encara amb l’Orquestra que no dirigirà de manera permanent a partir del nou curs musical 2013, ens va oferir un concert coix.
A la primera part, el concert per a piano KV 466 de Mozart, amb un noi mestís, meitat coreà i meitat alemany en què la crítica internacional li pronostica un futur brillantíssim: Christopher Park. Em va decebre. Em va recordar el tarannà de Maria Joao Pires fent Mozart, molt clàssic, molt suau, sense alteracions ni contrastos. Fluix.
Paavo Järvi, per la seva banda va tractar l’orquestra molt poc professional: va destrossar Mozart. La seva visió monumental de l’orquestra va quedar triturada per una visió massa simple i desequilibrada. Flautes i oboès –potser per culpa dels micròfons mal posats- se sentien a tota potència fins i tot, la primera flauta feia cara de no creure-s’ho del tot com sonava. Mentre que la corda, el coixí de l’orquestra –una orquestra reduïda- gairebé no se sentia.
Els dos primers moviments van ser molt lineals, sense contrastos. Tothom que ha escoltat altres versions, com ara la Mitsuko Uchida o Rudolf Buchbinder, aquest concert núm. 20 de Mozart, té la sort de tenir un primer moviment molt dramàtic i majestuós. En aquesta versió queda totalment esvaït. El segon temps, com un dia plàcid que després s’ennuvola no va quedar palès amb Paavo Järvi. Això sí, al tercer moviment, els dubtes van aclarir-se-li. Però no obstant això està suspès. Com a tall de mostra, ens va regalar el so de dues trompes naturals que tenen un solo al final del tercer i darrer temps.
Tinc entès que director i solista pacten com volen que soni el concert. De moment Järvi li ha sortit força malament, tret d’una ocasió: Una orquestra diferent –alemanya també- i Fazil Say. La resta de Mozarts –concerts per a piano- que ha fet li han sortit covarots
 https://www.youtube.com/watch?v=xJcPEtj4ens&list=PL70QeIM3H_21ZXRFvzg9a9nb8nYoBQPbO&index=2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada